Whitney Pocket Model Percussion Revolver, Second Model, 1st Type, #5775

Pris:
15 178,57 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
NRA: Good

Whitney Pocket med serienummer 5775. Tillverkad under tidigt 1860-tal av Whitney Arms Company i New Haven, Connecticut. Modellen fanns att få med olika piplängder, det här exemplaret har 6″ pipa vilket är långt. Kaliber .31″ med trumma för fem skott. Laddas med rund eller spetskula. Single action mekanism. Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Varbygel av försilvrad mässing med två kolvsidor av amerikansk valnöt. Trumman var graverad med motiv föreställande ett lejon, en sköld och ett sjöslag med olika fartyg.
Denna förhållandevis tidiga version har laddarmsupphak av typen fjädrande kula. 

Trumman demonteras genom att skruva ur skruven på stommens vänstra sida och sedan framföra laddarm och trumaxeln som sitter ihop, sedan ”rullas” trumman ut åt höger, alltsammans med hanen i halvspänn. Från början har det suttit en vingskruv men den är ersatt med en vanlig spårskruv. Laddarmsupphaket och laddarmens kulmekanism har en lagning, fungerar utmärkt! Nya fjädrar och nya nipplar inpassade.

Revolvern saknar finish överlag men har ovanligt mycket trumscen kvar för att vara en Whitney Pocket. Mekaniskt är den i ett riktigt stadigt och trevligt skick med fin matning och stark, tydlig låsning av trumman i helspänn. Inget onödigt glapp eller vingel i några rörliga delar. Fint trycke och allt är lossat, både nipplar och skruvar. Räfflingen är kanske inte jättevacker men den är inte grund, den  presterar garanterat bra på skjutbanan och skulle bli blankare med skytte.

Exemplaret är lämpligt för den som vill skjuta med originalmarknadens kanske stabilaste .31″: a, här i bra brukskick, åtgärdad på alla sätt och vis för framgångsrikt banskytte. Spel mellan trumma och pipa är endast knappa 0,20 mm.