Whitney Pocket Model Revolver, #10753

Pris:
13 392,86 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slutsåld
Reserverad MF 10/1

Publicerad 1/10 -19

NRA: Good

Whitney Pocket Model Revolver med serienummer 10753. Tillverkad på sent 1850 tal av Whitneyville Armory i New Haven, Connecticut. 

Modellen tillverkades i cirka 32 500 exemplar samtidigt med det större syskonet Navy under sent 1850-tal till tidigt 1860-tal. Denna mindre modell var en typisk konkurrent till Colt Model 1849 Pocket. Alla ville ha en bit av kakan av den lukrativa revolver-branschen som Colt dominerade. När dennes revolver-patent gick ut 1857 så var det många som stod i startgroparna och erbjöd sina egna modeller. 

Whitney pocket användes flitigt under inbördeskriget då den inköptes av soldater, hög som låg från båda sidor för att ha med ut i fält som extra livförsäkring. Det är en tidig populär revolver som ofta återfinns i välanvänt skick som det här exemplaret. 

Kaliber .31", trumma för fem skott och en piplängd på 5". Fanns att få i längder mellan 3" och 6". 

Blånerad med flamhärdad hane och laddarm. Varbygel av mässing, försilvrad och kolvsidor av fernissad välnöt. 

Märkt "E WHITNEY / N HAVEN" på pipan. Serienummer på pipan är svårläsligt ser ut att vara ett annat än resten. Samma serienummer på övriga delar.

Rundade kanter och frostig överlag. Hemmagjord reparation av vingmutter och skruv som håller laddarmen. Kolvträ intakt och fint. 

Mekaniskt klockren. Tight matning med stum låsning i helspänn. Gamla originalnipplar i okej bruksskick. Loppet är bra med genomgående ordentlig räffling. Mer frostigt baktill i loppet. Kornet är bytt och anpassat för modernt skytte med större höjd. Fjädrande kulan på laddarmen är lagad och fungerar mycket bra. Ramlar inte ner när skottet går så ofta. Normalhårt avtryck, helt ok för skyttens behov. Spel justerat till 0,10 mm vilket är perfekt för den som vill ha den som en prisvärd shooter.

Det här är en av de bästa slaglåsrevolvrnar för skytten idag som vill skjuta kaliber .31". Ett utmärkt köp för nybörjaren eller den som vill ha en lite shooter.