Whitney Pocket Model Revolver, #20162

Pris:
11 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Whitney Pocket Model Revolver med serienummer 20162. Tillverkad sent 1850-tal till tidigt 1860-tal av E. Whitney i New Haven, Connecticut.

Totalt tillverkades ca 32500 i två olika modeller som kallas First Model och Second Model. Dessa numrerades i individuella serier.

Modellen är en av många tillverkares alster som kom att förbättras avsevärt mekaniskt när Colt's patent upphörde att gälla år 1857.

Alla är i kaliber .31" med trumma för fem skott. Single-action.

Exemplaret här till salu, serienummer 20162 är en Second Model, 4th Type. Den har en piplängd på 3.5". Blånerade med flamhärdad laddarm och hane. Varbygel av försilvrad mässing och fernissade kolvsidor av valnöt. Märkt med tvåradig pipadress. Samma serienummer återfinns på pipa, laddarm, trumaxel, stomme, varbygel, trumma, kolvsidor. Exemplaret fullkomligt nummerriktigt.

Viss blånering finns kvar på pipas utsida, med en vikt mot de mer skyddade partierna. Trumman behåller mycket av sin trumscen som föreställer sjöslag och en sköld med texten "WHITNEYVILLE". Detta är relativt sällsynt på modellen, att det är bevarat så pass väl.

Mekaniskt välfungerande med tight och krispig matning. Hanen har en fått sin sporre kapad och rundad och den har därför ingen nätskärning. Kolvsidorna är i ett utsökt skick med perfekt passform och riklig fernissa bevarad. Spel mellan trumma och pipa ligger på blygsamma 0,15 mm. Äldre nipplar i fint skick. Linjering kammare lopp är god. Ej glapp i helspänn. Något för samlar såväl som skytt. Vingmuttern i original saknas och är ersatt med en senare tillverkad ersättare i "allmoge skick". Trumaxeln är fånge i revolvern då laddarmens upphak, som sannolikt är av senare tillverkning blockerar dess demontering från vapnet. Exemplaret har dessa småproblem, men är en väldigt fin revolver för pengarna.

Direkt till oss från den amerikanska samlarmarknaden i ett orört skick.