Whitney Pocket Model Revolver, #28702

Pris:
18 660,71 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Publicerad 21/12 -21

NRA: Good

Whitney Pocket Model Revolver med serienummer 28702. Tillverkad kring år 1860 av Eli Whitney i New Haven, Connecticut.

Pipans längd är 4" och revolvern har en trumma för fem skott i kaliber .31".

Ursprungligen har revolvern haft blånering på pipa och stomme och trumma. Laddarmen och hanen flamhärdning, och varbygeln försilvring. Kolvsidor av fernissad valnöt.

Exemplaret är avputsat och har fått ett lager av förnickling på de flesta större delar.

Pipan märkt "E WHITNEY / N HAVEN". Inga övriga märkningar utom serienummer. Samma serienummer återfinns på alla ställen där det ska finnas serienummer. Trummans baksida har säkerligen haft ett serienummer men det syns inte idag. Det finns inget som tyder på att trumman skulle komma från annat exemplar men det går inte att fastställa med säkerhet.

Revolvern förekom på båda sidor av amerikanska inbördeskriget. Inga armékontrakt finns. Revolvrarna som användes under Civil War köptes från den öppna marknaden av soldaterna själva. Typiskt "extravapen". Grundidén med modellen är att vara ett civilt självförsvarsvapen.

Mekaniskt klockren funktion. Två distinkta upphak och följsam, fin gång i matningen. Fin indexering och linjering av trumman kammare mot pipan. Spelet mellan trumma och pipa är justerat ned till 0,1 mm av professionell vapensmed, för optimal funktion. Detta är det mått som sådana revolvrar hade från fabriken. Nytillverkade nipplar sitter monterade för bästa funktion. Dessa passar något mindre tändhattar än storlek 11. Loppet har god räffling utan större märken, dock ej blankt. God fjäderspänst överlag och fint trycke. Svårt att hitta ett bättre exemplar för skytte i kaliber .31".

En förträfflig pocket-revolver som börjar bli svårare och svårare att hitta i någorlunda gott skick. De utkom tidigt på marknaden och blev därför hårt åtgågna under Civil War.