William Irving Pocket Model Revolver, #2976

Pris:
12 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

William Irving Pocket Model Revolver med serienummer 2976. Tillverkad år 1863 eller 1864 av James Reid, New York City.

Pipans längd är 3.5" och trumman rymmer sex skott i kaliber .31". Ursprungligen blånerad med flamhärdad hane och fernissade kolvsidor av valnöt. Exemplaret är en Second Model och dessa tillverkade i ca 2100 exemplar i olika varianter. Mycket lik en Whitney Pocket Model.

Tydlig adress i en rad på pipan, något snett stansad men mycket tydlig. Adressen är den dåvarande återförsäljaren som även sålde andra varumärken tillverkade av James Reid företag.

Modellen är en sedvanlig Single-action, funktionsmässigt närmast identisk med en Whitney Pocket. Man har den fjädrande kulan som håller laddarmen i låst läge mot pipan och trumaxeln sitter ihopmonterad med laddarmen. Detta parti lossas från stommen på revolvern genom att skruven tas bort.

Exemplaret är nummerriktigt med ett matchande assembly number #314 mellan varbygel och stomme. I övrigt märkt #76.

Kolvsidorna är i mycket välbevarat skick med perfekt passform. Ytorna generellt släta och fina på revolvern, med ytterst lätt rundning av kanterna överlag. En mindre samling slagmärken finns på höger sida av laddarmens inrättning och har troligtvis uppkommit när den kärvat fast av sot vid något tillfälle.

Mekaniskt mycket välfungerande med god spänst i samtliga fjädrar. Matningen fungerar som den ska med tillfredställande indexering och fin krispighet. Något glapp radiellt och axiellt vid helspänn. Man har även ett spel mellan trumma och pipa som ligger på 0,75 mm vilket innebär att vidare åtgärder krävs för att det ska vara en shooter. Man kan tillfälligt schimsa trumman eller så kan man lossa och skruva in pipan ett varv ett svarvning. En permanent eller tillfällig lösning. Detta är generellt en mycket ovanlig modell att finna på marknaden och det finns mer lämpliga mer vanligt förekommande modeller för den som vill skjuta antikt svartkrutsvapen. Detta ser vi som ett samlarobjekt främst.