William W. Marston Double Action Pepperbox, #13S

Ord. pris: 
10 500 kr
Rea:
8 900 kr
Inkl. 0% Moms
Du sparar: 
1 600 kr (15%)
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

William Walker Marston, New York, Bar Hammer Double Action Pepperbox.

Märkt med tradename Sprague & Marston. Sex skott, kaliber .31". Pipstyckets längd 3.25". Total längd nästan 8".

Typisk medelstor Pepperbox från 1850-talet. Utförandet ganska likt Ethan Allens pepperboxar. Patentdatum för mekanismen är 1849.

Märkningar på pipstycket är följande;

"SPRAGUE & MARSTON NEW YORK"
"CAST STEEL WARRANTED"

Nippel sköld monterad på stommen. Både stommen och nippelskölden graverade med enklare floralt mönster. Kolvsidor av valnöt. Ursprungligen blånerad.

Nummerriktig, med batchnummer 13S på flertalet delar.

Stor variation förekommer i dimensioner, märkningar etc. på dessa vapen. De går inte att kategorisera lika snyggt som till exemplar revolver produktionen från Remington. De var vanligt förekommande självförsvars och även militära vapen i olika sammanhan över perioden 1830-1860. De kallades inte för perppebox på tiden de var nya, utan revolver eller repeterande pistoler. Man kallar även de minsta för muff-pistoler. En muff är ett gammalmodigt alternativ till vantar för kvinnor.

Samlar man på revolvrar eller vapen från tiden kring amerikanska inbördeskriget, kan det vara kul att äga en eller flera pepperboxar, som ju är nära besläktade med revolvern och användes paralellet med dessa.

Exemplaret i fråga fungerar väl mekaniskt. Pipstycket roterar moturs sett framifrån. Nipplarna är integrerade i ett stycke med piporna och låter sig inte lätt bytas ut. Samtliga nipplar är hela och i hyggligt skick. Pipstycket glappar något litet längs sin axel.
Ett fint samlarobjekt.