Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #3349

Pris:
14 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Manhattan 36 Caliber Model Revolver Series I med serienummer 3349. Tillverkad år 1859 av Manhattan Firearms Manufacturing Company i Newark, New Jersey.

Pipans längd på detta exemplar är 4". Trumman rymmer fem skott i kaliber .36". Single-action.

Blåernad. Flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt.

Pipadress i en rad. Inget patentdatum på trumman (stämmer med Series I). Trumscen mestadels intakt med ytlig korrossionspåverkan som utplånat delar av den.

Pipan och stommen har antagit en mestadels går kulör och så även trumman. Vid något tillfälle i modern tid är revolver mer hårt rengjord där den sannolikt tidigare har varit lätt chokladbrun. Spår av mycket ytlig korrossion finns över hela revolver, och då menar jag ytterst ytlig påverkan. Kanter är skarpa och ytor är generellt släta. Kolvträet har en perfekt passform med svag halvmatt fernissa mestadels kvar. Försilvringen är bortnött men mässingsdelarna behåller en vacker senapsfärgad patina och är ej hårt putsade på något sätt.

Mekaniskt fungerande med mycket fin låsning i utan glapp i helspänn. Matningen kan staka sig lite men behöver sannolikt bara mer och tjockare smörjmedel för att fungera riktigt väl. Eventuellt ytterst lite finputs. God fjäderspänst och fin linjering av kammare. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,40 - 0,45 mm. Helt nummerriktigt exemplar som kan vara intressant för samlaren, då den är mycket tidigt i produktionen, första året. Fin potential som shooter, med helt OK lopp som säkert är snällare mot ögat efter skytte.