Manhattan 36 Caliber Model Revolver, #41789

Pris:
12 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
20230601

NRA: Good

Manhattan 36 Caliber Model Series III. Tillverkad ca år 1863 av Manhattan Firearms Manufacturing Company i Newark, New Jersey.

Piplängd 6.5", trumma för fem skott i kaliber .36". Single-action.

Blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av ett stycke fernissad valnöt. Karaktäristiska extra urfräsningar i på trummans utsida, som fungerar som säkerhetsupphak. Patentdatum och trumscen med fem medaljonger föreställande olika stridsscener. Pipadress i en rad.

Revolvern är nummerriktig utom kil som är av senare tillverkning samt trumaxeln som även den är av senare tillverkning.

Kornet något nött, naturligt slitage. Laddarmen något krökt men välfungerande. Pipan har generellt släta ytor med uppblandat med en del patina av slagmärken, ganska skarpa kanter överlag. Pipan bearbetad baktill, nedtill. Stommen är i fint skick med enstaka slagmärken och så även trumman. Minst 50% tydlig trumscen finns kvar. Delvis nya nipplar. Mässingsdetaljerna är i gott skick överlag med naturlig senapsfärgad patina. Kolvträet välbehållet med förväntad del naturligt slitage längs den nedre periferin med minst 50% ursprunglig fernissa kvarstående och god passform.

Mekaniskt fungerar matningen som den ska med korrekt timing. Lite svag slagfjäder men tillräckligt för att detonera tändhattar. Loppet är helt okej med tydlig genomgående räffling med naturligt slitage som matchar väl med vad man förväntar sig av utsidan. Ett litet spel finns i rotationsriktningen vid helspänn. Spel mellan trumma och pipa är i överkant stort på 0,50 mm.

Ett exemplar som har ett visst samlarvärde som nummerriktig manhattan till lägre pris. Den har god potential som prisvärt projekt för den händige att meka med. Vi kan åta oss att ställa den i bästa skjutklara skick för en merkostnad om 5000:-

Man vill helst
Lossa skruvar, nipplar.
Byta till nya nipplar.
Svetsa på trumman baktill för att minska spelet trumma-pipa.
Byta slagfjäder
Eventuellt korrigera matning och infästning av pipan mot stommen för bästa linjering.

17500:- inkluderar ovanstående åtgärder, 14 dagar leveranstid. 12500:- som den är idag, på bild.