Colt Model 1849 Pocket Model Revolver, #212349

Pris:
21 000 kr
Inkl. 0% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1849 Pocket Revolver med serienummer 212349. Tillverkad år 1863 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

En av Samuel Colts mest välkända produkter. Den tillverkades i över 300 000 exemplar i 23 års tid.

Blånerad, med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Varbygel och backstrap av försilvrad mässing. Kolvträ av fernissad valnöt. Trumman dekorerad med en rullgravyr föreställande "The Stagecoach Holdup".

Märkt med pipadress ADDRESS COL SAML COLT NEW YORK US AMERICA

Vänster sida av stommen märkt COLTS / PATENT

Serienummer 212349 eller kortare delar av det, återfinns på pipa, laddarm, stomme, varbygel, backstrap, trumaxel och trumman. Pipans kil saknar serienummer och kan vara av senare tillverkning även om den ser gammal ut.

Exemplaret har en piplängd på 6", vilket var den längsta som revolvern tillverkades med.

Trumman rymmer fem skott i kaliber .31".

Överlag är revolvern relativt välbevarad med få slagmärken. Släta ytor och skarpa kanter utan större rundning överlag.

Pipan har en mestadels ljusbrun yta som utgör rester av den blånering den haft. Trumman har även en del av denna ljusbruna blåneringsrest. Hanen och laddarmen har en svag antydan till flamhärdningskulör kvar, vilken helt saknas på stommen idag. Varbygel och backstrap har mörka oxiderade rester av försilvring i de mer skyddade skrymslena. Kolvträet är riktigt fint med riklig fernissa och perfekt passform. Ytterst få märken i kolven.

Mekaniskt fungerar revolvern helt som den ska. Den har rengjorts professionellt och demonterats i minsta beståndsdel. Den kan med lätthet demonteras och återmonteras för rengöring efter eventuellt skytte.

God fjäderspänst överlag. Timing i matningen fungerar felfritt. Låsningen i helspänn är nära på stum och trummans kammare linjerar väl med loppet. Trycket har korrekt vikt för modellen, relativt lätt men långt från osäkert. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,20 mm.

Exemplaret är så vitt vi kan bedöma redo att ta med till skjutbanan. Den har försetts med nya nipplar från Track of the Wolf för tändhattar i storlek #11 CCI eller motsvarande RWS 1075.

Ett värdigt samlarobjekt tillverkad under amerikanska inbördeskriget och en välfungerande shooter. Nyligen importerad av oss direkt från USA.