Colt Model 1860 Army Revolver, #106993

Pris:
36 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 106993. Tillverkad år 1863 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Pipans längd 8", revolverns totala längd 13-5/8". Total vikt 1249 gram. Trumman rymmer sex skott i kaliber .44" Single-action.

Modellen var den som köptes in i störst antal av de modeller som användes av nordstaternas kavalleri under amerikanska inbördeskriget 1861-65.

Märkt med adress på pipans ovansida; ADDRESS COL SAML COLT NEW YORK US AMERICA

Stommen märkt COLTS / PATENT på vänster sida.

Märkt med militära kontrollbokstäver på pipan, G och D. Trumman märkt G och D. Vabygeln märkt D. Backstrap märkt B.

Trumman har den sedvanliga trumscenen föreställande Slaget vid Campeche den 16e maj år 1843.

Vänster sida av kolvträet har en kartusch som är lite svårtydd, men det förefaller vara E.M. Camp som inspekterade denna modell 1860-63.
Höger sida har också en kartusch, vilken jag inte kan uttyda.

Vapnet har en väldigt trevlig orörd känsla på ytorna. Den har uppenbarligen inte skjutits på väldigt, väldigt länge då loppet är väldigt smutsigt. Räffling är med all sannolikhet väldigt fin men begravd av smuts. Utsidan av revolvern som helhet vittnar om att den inte putsats.

Man kan fortfarande se mycket blånering kvar under laddarmen. Kolvträets ursprungliga yta är mycket fin med undantag av gamla slagmärken. Trumman har det mesta av sin trumscen bevarad.

Revolvern är nummerriktig med undantag av en original pipkil som uppvisar ett annat serienummer. Av siffrorna kan man ledas att tro att den är utbytt i krigstid då det är närliggande.

Speciellt med detta exemplar är den stansade texten på undersidan av varbygeln

E.C.R. S.M.F. 4. 22. 69.

Jag har inte lyckats bekräfta vad detta har för betydelse.

Revolvern fungerar mekaniskt som den ska. Spel mellan trumma och pipa är ca 0,20 mm.