Colt Model 1862 Police Revolver, #21565

Pris:
23 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Colt Model 1862 Police Revolver med serienummer 21565. Tillverkad år 1863 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Piplängden på det här exemplaret är 5.5". Trumma rymmer fem skott i kaliber .36". Single-action.

Tydlig nummerriktighet med samma serienummer på pipa, stomme, varbygel, backstrap, kil, trumaxel och trumma.

En nättare Colt i kaliber .36" som bygger på stommen från Model 1849 Pocket. Målgruppen för konstruktionen var Polisväsende, därav namnet. Det generella utförandet fick många efterföljare från andra tillverkare, särskilt efter att brunnen sinade på beställningar av stora kavallerirevolvrar efter inbördeskrigets slut.

Blånerad ursprungligen. Flamhärdad laddarm, stomme och hane med försilvrad varbygel och backstrap. Stolpkorn av mässing och en semi-flutad trumma. Laddarm av kuggtyp som på Colt 1860 Army och Colt 1861 Navy. Detta var den sista modellen där Samuel Colt själv var med och arbetade på utformningen innan hans död.

Idag populär bland samlare och skyttar.

Exemplaret har en hel del flamhärdningskulör bevarad, tydligast på stommen. Blånering finns bevarad främst på pipans undersida och tunnt i trummans flutar. Kolvträet som är helt och fin har perfekt passform och behåller 50-60% av sin ursprungliga fernissa. 15% försilvring, delvis oxiderad kvarstår sammantaget på varbygel och backstrap.

Orörd direkt från den amerikanska samlarmarknaden. Mekaniskt välfungerande med fin krispig gång i matningen. God indexering och låsning i helspänn med ett marginellt glapp i rotationsriktningen. God passform stomme-pipa. Trumaxel ytterst lätt krökt åt vänster, syns knappt. Originalnipplar i hyggligt skick. God fjäderspänst överlag. Spel mellan trumma och pipa på 0,40 mm.

En samlare kan vara nöjd och lämna vapnet orört. En skytt som tänker göra mer än provskjuta då och då, lär vilja lossa nipplar, rikta axeln och möjligen minska spelet trumma-pipa med svets bak på trumman. Vi kan göra detta jobb för en merkostnad.