Remington New Model Army Revolver, #96736

Pris:
26 000 kr
Inkl. 0% Moms
Antal:
Kommentar till butiken:
Finns i lager
20230530

NRA: Very Good

Remington New Model Army Revolver med serienummer 96736. Tillverkad i september månad år 1864 av E. Remington & Sons i Ilion, New York State.

Exemplaret är en av de 106 000 New Model Army som såldes direkt på kontraktsbasis till nordstaterna under inbördeskriget. Näst efter Colt Model 1860 är den modellen som utdelades till soldater i störst utsträckning mellan 1861-65.

Piplängden är 8" och trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Single-action.

Blånerad med flamhärdad hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av valnöt.

Pipadress i tre rader. Man kan än idag se den kompletta stämpeln ovanpå pipan. Militära kontrollbokstäver R, D, H och C kan observeras över att flertal av revolverns komponenter. Serienumret på pipans undersida är inte längre tydligt och går inte att urskilja. Jag kan inte se något särskilt som tyder på att pipan skulle ha varit utbytt på just detta exemplar.

Vabygel och stomme har samma serienummer. Serienumret på insidan av kolvsidorna är också tydliga, med blyerts nedtecknade på 1800-talet och väl synliga än idag.

Revolvern har släta ytor överlag med lätt rundning av pipans kanter. Detta är delvis orsakat av slitage och även en lättare putsning i modern tid. Kolvsidorna har utsökt passform och en välbevarad kartusch av inspektören O. W. Ainsworth.

Ett exemplar som säger mig vara väl använt men också väl omhändertaget. Inga skador utan bara naturligt slitage rakt igenom.

Mekaniskt fungerar den som den ska med vissa förbehåll. Man har en något kort gång i matningen vilket medför att trumman inte roterar ända riktigt fram till sitt låsningsläge vid helspänn - matarhanden är kort. I helspänn finns ett radiellt glapp och ett glapp i roationsriktningen som åtgärdas genom byte av trumaxel. Det är inte så omfattande att det stör funktionen. Spel mellan trumma och pipa är i överkant för vad som är acceptabelt för skytte, 0,45 mm. Nipplarna är antika original, dessa bör lossas och bytas inför skytte. Loppet är fint med välbevarad räffling.

Vi kan låta utföra en eller flera av ovanstående åtgärder innan leverans om kunden önskar, för en merkostnad. Kontakta oss.