Starr Arms Co. Double Action Model 1858 Army Revolver, #18484

Pris:
22 000 kr
Inkl. 12% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för G. L. 15/8

Publicerad 29/7

NRA: Good

Starr Arms Company Double Action Model 1858 Army Revolver med serienummer 18484. Tillverkad på tidigt 1860-tal i Binghamton, New York (B under serinumret framtill på topstrap). 

Modellen har en piplängd på 6" och en trumma för sex skott i kaliber .44". En unik Double-Action revolver med två avtryckare. Hanen spännes endast med hjälp av den främre avtryckaren och aldrig med tummen. Hanens utskjutande del används endast för att släppa ned hanen varsamt. Det finns en omställare på baksidan av den främre avtryckaren som används för att växla mellan Double- och Single-Action. För att skjuta Single-Action spännes först hanen med den främre avtryckaren, sedan används den lilla bakre avtryckaren för att avfyra skottet med. 

Tillverkades i ca 23 000 exemplar från sent 1850-tal till tidigt 1860-tal. Ersattes senare av den enklare Model 1863 som har längre pipa och saknar Double-Action funktionaliteten.

Ursprungligen var revolvern blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvträet av fernissad valnöt. 

Stommen har tydliga adress och patentmärkningar på vänster och höger sida nedanför trumman. Alla serienummer tydliga. Trumman och kolvträet är från andra likadana revolvrar. Revolvern är inte nummerriktig.

Mekaniskt är revolvern mycket välfungerande. Matningen känns smidig och fjäderstark. Avtrycket är lagom hårt, varken särskilt lätt eller hårt. Vid helspänns finns inget glapp alls i trumman. Spelet mellan trumma och pipa är 0,30 mm. Nya nipplar sitter inpassade. Loppet är riktigt fint med höga skarpa bommar och endast enstaka skönhetsprickar. En revolver som passar bra både för samling eller skytte.