Allen & Wheelock Center Hammer Navy Revolver, #487

Pris:
17 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Navy Model Center Hammer Percussion Revolver by Allen & Wheelock. Batch-serienummer 487.

Tillverkad i Worcester, Massachusetts år 1861 eller 1862.

Piplängd detta exemplar 6". Vapnets totala längd knappt 11".

En single-action revolver med trumma för sex skott i kaliber .36". Laddarm och varbygel utgör samma del. Många delar numrerade. Nummerriktigt exemplar.

Exemplaret har en orörd patina, en ärlig känsla. Blåneringen har med få undantag övergått i en tunn rostbrun patina. De fina kolvsidorna med tydliga serienummer invädigt är välbevarade och har utmärkt passform. Inga tecken på slipning.

Loppet är riktigt fint, med djup räffling bevarad. Denna modell återfinns oftast hårt sliten. Samlare anser modellen vara en martial-typ trots frånvaro av militära kontrakt. Man tänker sig alltså att denna modell lär ha använts flitigt i stridigheterna. De många exemplaren som påträffas hårt slitna vittnar om att detta antagligen stämmer.

En viktig del av en komplett Civil War revolver-samling.

Ett underskattat vapen som har en lite annorlunda utformning än de vanligare revolvrarna.

Mekaniskt är den väl genomtänkt och av fin tillverkningskvalitet. Allen, som tillverkat vapen i årtionden innan man kom fram till denna modell hade god kunskap om material och design när de tog fram modellen. De skaffade egna patent istället för att stjäla idéer av andra.

Laddarmen är finurligt utformad och utgör även varbygel. Den har rejäla kuggar för god stabilitet.

Halvspänn har på den här modellen den lustiga egenskapen att trumman snurrar helt fritt i båda riktningar, en annan filosofi jämfört med många andra samtida vapen.

Mekaniskt är skicket väldigt bra på exemplaret. Den låser närmast stum i helspänn med god fjäderspänst. Nipplarna är välbevarade. Inga skadade skruvar. Spel mellan trumma och ligger på 0,35 mm, knappt. Detta är riktigt bra för modellen, som ofta påträffas med enormt spel.

Allt som allt, ett trevligt orört exemplar med oförvanskad patina. God potential som shooter. Varför inte prova något annat än Colt och Remington?