Colt Model 1860 Army Revolver, #154869

Pris:
42 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
Reserverad för JB

NRA: Very Good

Colt Model 1860 Army Revolver med serienummer 154869. Tillverkad år 1865 av Colt's Patent Firearms Manufacturing Company i Hartford, Connecticut.

Exemplaret är av militär modell och är tillverkat för den civila marknaden precis i slutet på amerikanska inbördeskriget.

Märkt med sedvanlig pipadress, ADDRESS COL. SAML COLT NEW-YORK U.S. AMERICA i en rad. Stommen märkt COLTS PATENT, Varbygeln märkt 44 CAL.
På revolverns undersida hittar man fyra likadana sereienummer på pipa, stomme, varbygel och backstrap.

Pipans kil, trummans axel och trumman har även de samma serienummer som övriga revolvern. Revolvern är helt nummerriktig.

Pipan behåller en hel del blanksvart blånering, delvis naturligt sliten, övergången i ljusbrun blåneringsrest. Skarpa kanter och släta ytor utan slag eller hanteringsmärken överlag. Pipan har ett parti längst fram, mest på höger sida, som är ytligt patinerat av korrossion från skytte.
Trumman är fin med visst mått av blåerning kvar i skyddade skrymslen och fin form, väldigt lite deformering baktill av de annars så ofta misshandlade ytorna mellan kamrarna. Riklig trumscen bevarad som sig bör på ett bra samlarexemplar som detta. Kolvträet är närmast felfritt och behåller det mesta av sin ursprungliga yta. Vissa flamhärdningskulör går att skönja på stomme, hane och varbygel i rätt ljus. Varbygeln av mässing har ca 30% försilvring kvar.

Mekaniskt felfri. Krispig och distinkt gång i matningen med god fjäderspänst. Revolverns pipa är rak och linjerar väl med trummans kammare. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,25 mm vilket är ett mått som tyder på användning i mindre utsträckning. I helspänn finns ett litet spel i trummans rotationsriktningen vilket är helt normalt och stämmer väl överens med måttet mellan trumma och pipa.

Sammantaget är detta ett exemplar utöver det vanliga, orört direkt från den amerikanska samlarmarknaden. Importerat av oss nyligen.

Mot ett mindre tillägg kan vi lossa nipplar och/eller byta till nytillverkade diton för den som planerar att bedriva skytte med revolvern.

Man ska ha i åtanke att ett såpass fint exemplar mår bäst av att bevaras för eftervärlden och bör kanska helst ses som en investering endast. Det finns mer slitna exemplar som kan lämpa sig bättre för skytteverksamhet. Detta är givetvis upp till köparen att själv avgöra.