J.M. Cooper Pocket Model Revolver, #2473

Pris:
15 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

J.M. Cooper & Co. Pocket Model Revolver med serienummer 2473. Sexond Model. Tillverkad ca år 1865 av J.M. Cooper & Co. i Frankford, Philadelphia, Pennsylvania.

Pipans längd är 6" och trumman rymmer fem skott i kaliber .31".

Vid första anblick rör detta sig om en Colt-klon men det är inte riktigt så enkelt. Den stora varbygel avslöjar att detta är en Double-action revolver. En tidig sådan som lika våra moderna revolvrar sömlöst kan växla mellan Double och Single action genom trycka först på avtryckaren eller först dra i hanen. Man har här tagit ett större antal egna patent genoma att utgå från Samuel Colt's framgångsrika recept och sedan utökat det med en efterkonstruerad ganska komplex double-action funktionalitet.

Ursprungligen blånerad med flamhärdad laddarm, stomme och hane. Kolvträ i ett stycke fernissad valnöt. Varbygel och backstrap av försrilvrad mässing.

Märkt med pipadress i tre rader med många patentdaturm instansade. Ingen trumscen. Samma serienummer återfinns på detta exemplar på alla så märkta delar och revolvern är att betrakta som nummerriktig. Undantaget är pipans kil som är omärkt och möjligen av senare tillverkning.

Ett överlag mycket fint exemplar som har ett fantastiskt fint kolvträ bevarat. Inte mycket återstår av ursprunglig blånering men den har fina ytor och skarpa kanter. Mycket få hanteringsmärken generellt.

Mekaniskt fungerar revolvern men första upphaket, vid användande av single-action hakar inte upp alls. Andra upphaket, helspänn låser mycket bra. Trumman glappar lätt i roationsriktning och radiellt vid helspänn men inte så mycket att det utgör något problem eller någon fara på något sätt. Pipan glappar lite, lite mot stommen även då kilen är helt inslagen. Korrekt åtgärd för detta är att lägga på trumaxelns anliggningsyta mot pipans kil, eventuellt även kilen alternativt byta ut kilen mot en något bredare. Vid provskjutning bör man ladda mycket försiktigt i nuvarande skick. Loppet är fint och så även trummans kammare. Dessa mekaniska defekter kan relativt lätt åtgärdas vilket också är något som vi kan ombesörja innan leverans mot en smärre merkostnad.

Modellen är att se som ett samlarexemplar med fin potential som shooter. Den har ju trots allt den långa pipan vilket gör den extra attraktiv generellt och särskilt för skytten.