Maynard Carbine, #16064

Pris:
29 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Very Good

Maynard Carbine, Second Model med serienummer 16064. Tillverkad ca år 1864 av Massachusetts Arms Company i Chicopee Falls, Massachusetts.

Denna karbin tillverkades i över 20 000 exemplar under andra halvan av inbördeskriget och användes av nordstaternas kavalleri. 

Utformad som en enkel brytmodell. Man laddar genom att vika bygeln nedåt och framåt vilket bryter vapnet. En ny patron (utan tändhatt och öppen baktill) kan då föras in i patronläget. Antändningen av krutet sker som på vilket slaglåsvapen som helst. Man spänner hanen manuellt med tummen och en vanlig tändhatt av gevärsstorlek används.

Pipans längd är 20" och kalibern är .50" på Second Model. Det finns diverse varianter för den civila marknaden.

Exemplaret till salu här är ett militärt vapen. Kolven av fernissad valnöt har tydliga kartuscher från slutinspektionen på vänster sida av kolvhalsen. En är stansad horisontellt och en vertikalt. Man ser även små stansade kontrollbokstäver på många av de olika delarna av vapnet. De små bokstäverna är initialer från de som utförde kontroller vid olika stationer för inspektion.
Höger och vänster sida av lådan är märkt med tillverkarens namn och adress.

Mekaniskt finns inget särskilt påfallande att anmärka på. Mekanismen för vapnets brytning fungerar normalt. Kanalen är rensad av vapensmed och nippeln är i bra skick. Hanen har god fjäderspänst och två friska upphak. Loppet är i vad de flesta skulle kalla gott skick. Vissa skönhetsfel men intakt räffling som av allt att döma kommer att skjuta bra.

Unna dig själv att bli ägare till ett stycke amerikansk militärhistoria. Slaglåskarbinen utgjorde tillsammans med revolvern och värjan standardbeväpningen för en kavallerist under inbördeskriget. Ett mycket intressant komplement till revolvrarna i samlingen.