Rogers & Spencer Army Model Revolver, #121

Pris:
36 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
20230803

NRA: Fine

Rogers, Spencer & Co. Army Model Revolver med serienummer 121. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Co. i Willowdale, nära staden Utica i delstaten New York.

En av endast 5800 exemplar tillverkade. Dessa levererades i 5000 exemplar till nordstaterna under det amerikanska inbördeskriget. De togs aldrig i bruk, då kriget hann ta slut innan de kom att behövas.

Pipans längd är 7.5", trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Single-action.

Blånerad, med flamhärdad laddarm och hane.

Kolvsidor av oljad valnöt.

Tvåradig adress ovanpå stommen. Samma serienummer på alla så märkta delar. Rikligt uppmärkt med militära kontrollbokstäver på de flesta ingående delar. Vänster kolvsida har en slutinspektionskartusch av Robert P. Barry.

Stommen behåller över 70% av sin ursprungliga blånering och är i ett mycket fint skick. Pipan är den blånerade del som förlorat mest utav blåneringen till tidens tand. Vänster kolvsida har ett större chip på vänster nedre kant.

Mekaniskt mycket fin revolver. Rogers & Spencer är kända för att ha en mycket fin, uppskattad gång i matningen som brukar beskrivas som "kassaskåp". Detta tidiga exemplar är inget undantag. Låsningen i helspänn är i det närmaste helt stum med endast en obetydlig rörelse i rotationsriktningen. Spel mellan trumma och pipa ligger på 0,15 mm. Äldre nipplar i mycket fint skick. Revolvern är fullständigt genomgången och inget sitter fastrostat, varken nipplar eller skruvar.
Revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte.

En god investering som är helt i fungerande ordning.