Rogers & Spencer Army Model Revolver, #1843

Pris:
35 500 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Fine

Rogers & Spencer Army Model Revolver med serienummer 1843. Tillverkad år 1865 av Rogers, Spencer & Company i Utica, New York State.

Dessa tillverkades i 5800 exemplar och var ämnade för amerikanska inbördeskriget. De kom aldrig i bruk och blev liggande. 5000 exemplar har militära märkningar, övriga 800 är i "Civilt" utförande utan märkningar.

En fullstor kavallerirevolver av god tillverkningskvalitet. En av de sista stora .44" :orna i slaglås. Konstruktionen delar mycket med den tidigare Pettengil-revolvern.

Pipans längd är 7.5" och trumman rymmer sex skott i kaliber .44". Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Kolvsidor av valnöt, med en något udda utsvängd form nedtill för ökad stabilitet för skytten.

Laddarm och trumaxel sitter i ihop tillsammans i tre delar och frigörs från revolvern i ett stycke om skruven framför trummans mitt ställs i rätt läge. Korn av nysilver, sockertoppsformat. Relativt välbevarat på exemplaret.

Exemplaret i fråga, 1843 är nummerriktigt och har tydliga militära märkningar, således ett av de 5000 ex som ämnades för nordstaternas armé. Vänster kolvsida bär kartusch av Robert P. Barry, slutinspektören.

Mekaniskt välfungerande med god fjädersspänst och krispig gång i matningen. Riktigt stum och fin låsning i helspänn. Nipplar och skruvar lossade. Spel mellan trumma och pipa 0,20 mm. Loppet är fint med spridda partier av ytlig korrosionspåverkan.

Ett exemplar som är så fint och felfritt att det utan tvekan tilltalar en samlare, samtidigt som det inte är så absolut perfekt att man inte ska kunna våga skjuta med den.

Redo för skjutbanan eller samlingen! Varför inte både och..