Smith Carbine, #14790

Pris:
39 000 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Excellent

Smith Carbine med serienummer 14790 tillverkad av Massachusetts Arms Company i Chicopee Falls, Massachusetts.

Över 30 000 exemplar tillverkade mellan år 1861-65. Numrerades i följd. Nästan hela produktionen köptes av nordstaterna och delades ut till flertalet kavalleriregementen.

Pipans längd är 21-5/8" med en kaliber på .50".

En karbin av brytmodell som ursprungligen laddades med patroner som hade hylsor av hårdgummi. Idag finns nytillverkade hylsor av både nylon och mässing att tillgå. Tändhatt på extern nippel och en icke gastät patron gör detta antika vapen licensfritt i Sverige idag.

Blånerad med flamhärdad låda. Kolv och framstock av oljad valnöt. Patenthållare Gilbert Smith från Buttermilk Falls, New York ritade vapnet. Thomas Poultney och D.B. Trimble från Baltimore var distributörer. Märkningar som berättar om detta tillsammans med tillverkarens märkning syns på vänster sida av lådan.

Serienummermärkt på undersidan låset. Militära slutinspektions kartuscher syns på vänster sida av kolvhalsen, "JM" initialer.

Ett kompetent vapensystem som användes framgångsrikt och blev omtyckt under Civil War.

Gummihylsorna tillsammans med den kraftiga mekanismen tillät god tätning och därmed fin utgångshastighet.

Många tycker också att det här är en av de stiligare karbinerna med sin lite mer robusta utformning.

Exemplaret i fråga har närmast all finish kvar med en mekanik i nära nyskick. Loppet felfritt. En del hanteringsmärken finns på trädetaljerna. Väldigt fint exemplar överlag och högst samlarvärdig. I god kondition för skjutbanan också. Helt orörd, direkt från USA.