Whitney Pocket Model Revolver, #7550

Pris:
15 900 kr
Inkl. 0% Moms
Kommentar till butiken:
Slut i lager
NRA: Good

Whitney Pocket Model Revolver med serienummer 7550. Tillverkad under tidigt 1860-tal av E. Whitney i New Haven, Connecticut.

Totalt tillverkade man ca 32 000 exemplar av denna omtyckta och välgjorda revolver i kaliber .31".

Pipans längd varierade från 3" till 6", på detta exemplar 4". Trumman rymmer fem skott i kaliber .31". Single-action.

Blånerad med flamhärdad laddarm och hane. Varbygel av mässing och kolvsidor av fernissad valnöt.

Inga militära kontrakt finns på modellen men dessa förekom tveklöst på slagfälten som soldatens egenhändigt införskaffade extra-vapen.

Det här exemplaret är en Second Model, 1st Type. Laddarmen är från en 3rd Type, ett original med den senare typen av laddarms-upphak av Colt-typ. Pipan kommer även den från en 3rd Type att döma av serienummer och antal räfflor. 4th Type har fem räfflor, denna har sju.

Trumaxeln kommer från ett fjärde exemplar men är ett original. Kornet som ursprungligen var ett litet stolpkorn har ersatts av nytillverkat större korn på laxfot. Det har suttet ett sikte baktill, men det är bortplockat, det var gjort innan vi importerade den. Vänster sida av stommen ska ha en vingskruv för fastsättning av trumaxeln. Den har ersatts av en vanlig skruv.

Vi har låtit göra en fullständig genomgång av revolvern och den är i fullt fungerande skick. Inget sitter fastrostat, varken nipplar eller skruvar. Revolvern kan lätt demonteras för rengöring efter eventuellt skytte.

Samtliga fjädrar har god spänst och matningen av trumman indexerar kamrarna som den ska. Linjering av kammare och lopp är god och loppet är fritt från större defekter. Spel mellan trumma och pipa 0,15 mm. Det finns ett försumbart glapp axiellt mellan trumma och trumaxel, som är för obetydligt för att göra något åt. Ett mindre glapp finns också i trummans rotationsriktning vid helspänn, även det saknar betydelse när det är i så liten utsträckning.

Utmärkt val för den som vill skjuta originalrevolver i kaliber .31".